Tarkastelen kandidaatintutkielmassa itseohjautuvien tiimien toiminnan suunnittelussa huomioon otettavia asioita. Perustan päätelmäni kirjallisuuskatsauksessa tehtyihin havaintoihin ja tuon esiin useiden tutkijoiden näkemyksiä huomioiden sekä kriittisiä että puoltavia kantoja itseohjautuvien tiimien ja niiden toiminnan suunnittelussa merkittävien asioiden osalta. Tavoitteeni on tuoda esiin myös keskustelua jokaisen toiminnan suunnittelussa huomioitavan asian osalta mahdollisimman kattavan kuvan luomiseksi.
Itseohjautuvat tiimit nähdään uudenlaisena tapana tehdä työtä ja samalla kasvattaa tiimin jäsenten omistajuuden tunnetta omasta työstään, minkä ajatellaan johtavan parempaan suoriutumiseen. 80–90-luvulta peräisin oleva itseohjautuvien tiimien käyttö on merkittävästi lisääntynyt yrityksissä, mutta epäonnistuneet tiimikokeilut herättävät myös kritiikkiä.
Argumentoin sen puolesta, että tiimin toiminnan suunnittelulla on olennainen merkitys ja tämän tueksi käyn läpi ryhmänjohtajalle hyödyllisiä käytännön työkaluja kuten strategista suunnittelua, resurssien varmistamista, visioiden ja tavoitteiden merkitystä sekä tiimipalkitsemista ja -tehtäviä. Näillä osa-alueilla on iso merkitys toiminnan suunnittelemisen onnistumisessa, jotta itseohjautuva tiimi voitaisiin luoda mahdollisimman toimivaksi. Kirjallisuuskatsaus valaisee myös valmentamisen roolia, jolla on suurempi positiivinen vaikutus hyvin suunnitellun tiimin kanssa kuin huonosti suunnitellun tiimin kanssa.